poniedziałek, 6 czerwca 2016

Kuchnia #1 - Konfitura z płatków róży

Jestem szczęśliwą posiadaczką pięknej, cudownie pachnącej róży. Od niepamiętnych czasów marzyła mi się domowa konfitura z jej płatków, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie - sesja, która zatrzymywała mnie we Wrocławiu, a gdy wreszcie wracałam, kwiatów już nie było, a to dziecko... Na szczęście w tym roku się udało! Nie powiem - zrywanie płatków przysporzyło mi sporo radości. Ach, ten cudowny aromat unoszący się w powietrzu...

 

Składniki:

  • płatki róży jadalnej (im intensywniej pachną, tym lepiej) - 250g;
  • cukier - 500g;
  • cytryna i/lub kwasek cytrynowy - użyłam soku z cytryny - 2szt.

 

Wykonanie: 

Z dużego krzaczka udało mi się zerwać ok. 500g płatków róży. Na szczęście wciąż jest sporo pąków :)
Porządnie wypłukałam je wodą, a następnie przełożyłam mokre do miski, dodałam cukier, zmiksowałam blenderem.

Całość przełożyłam do rondelka, dodałam sok z cytryny i zagotowałam. Odparowałam nadmiar wody tak, aby całość była dość gęsta. Przełożyłam gorące do wyparzonych słoiczków i odwróciłam do góry dnem.

Róża damaceńska, róża jadalna, przetwory z róży, marmolada z róży, z płatków róży, Uwagi:

  1. Podana ilość wystarczyła na zaledwie / aż 2 słoiczki po 330ml każdy.
  2. Nie obrywałam białych szypułek płatków, dlatego marmolada ma delikatnie goryczkowaty smak (mnie nie przeszkadza).
  3. Według mnie konfitura wyszła bardzo słodka. Następnym razem użyję cukru w stosunku 1:1 i dopiero później ewentualnie dosłodzę. W oryginalnym przepisie stosunek cukru do płatków wynosił 4:1! Chyba nie byłabym w stanie tego zjeść.
  4. Duża ilość cukru powoduje, że konfitura jest gęsta. Nie dodawałam żadnych substancji żelujących.
  5. Użycie blendera to barbarzyństwo, ale znacznie skraca pracę, co przy dwójce małych dzieci zaliczam na plus :) 
Oczyszczone płatki
Płatki utarte z cukrem, zmiksowane

Gotowa konfitura :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...