Składniki (syrop):
- 40 kapeluszy kwiatu czarnego bzu
- 2 kg cukru
- 2 duże cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 mandarynki
- 2 torebki kwasku cytrynowego
- 2 litry przegotowanej, zimnej wody
Do naczynia, najlepiej kamionki lub słoika (nie stosować pojemników metalowych) o pojemności min. 6 l, przekładamy warstwami kwiaty + cukier + owoce + kwasek cytrynowy. Następnie zmiażdżyć dokładnie drewnianym tłuczkiem, aby składniki puściły sok. Naczynie zakryć dokładnie ściereczką (lub gazą) i odstawić na 48 godz., mieszając co 3-4 godz. Po dwóch dobach do naczynia wlać 2 litry wody i ponownie odstawić na 48 godz. (co jakiś czas wymieszać zawartość naczynia).
Po tym czasie syrop zlać przez podwójną gazę do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przechowywać w chłodzie.
NIE PASTERYZOWAĆ, SYROP TRACI WALORY LECZNICZE.
Nalewka
- 40 kapeluszy kwiatu czarnego bzu
- 2 kg cukru
- 2 duże cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 mandarynki
- 0,5l spirytusu
Nalewka wytworzy sporo "zawiesiny" - warto więc przed wlaniem do butelek, przefiltrować np. przez gazę.
Nalewka świetnie nadaje się do nasączania ciast
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz