czwartek, 9 czerwca 2016

Kuchnia #2 - Sok (syrop) z kwiatów dzikiego bzu / Nalewka z kwiatów dzikiego bzu

Składniki (syrop):

  • 40 kapeluszy kwiatu czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 duże cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 2 torebki kwasku cytrynowego
  • 2 litry przegotowanej, zimnej wody     
Kwiaty bzu wypłukać i delikatnie odsączyć (nie wyduszać). Owoce umyć i pokroić ze skórką na drobne kawałki.
Do naczynia, najlepiej kamionki lub słoika (nie stosować pojemników metalowych) o pojemności min. 6 l, przekładamy warstwami kwiaty + cukier + owoce + kwasek cytrynowy. Następnie zmiażdżyć dokładnie drewnianym tłuczkiem, aby składniki puściły sok. Naczynie zakryć dokładnie ściereczką (lub gazą) i odstawić na 48 godz., mieszając co 3-4 godz. Po dwóch dobach do naczynia wlać 2 litry wody i ponownie odstawić na 48 godz. (co jakiś czas wymieszać zawartość naczynia).
Po tym czasie syrop zlać przez podwójną gazę do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przechowywać w chłodzie.

 NIE PASTERYZOWAĆ, SYROP TRACI WALORY LECZNICZE.
 

Nalewka

  • 40 kapeluszy kwiatu czarnego bzu
  • 2 kg cukru
  • 2 duże cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 2 mandarynki
  • 0,5l spirytusu
Kwiaty i owoce przygotować jak poprzednio. Ułożyć warstwami, ugnieść, zalać na ok. 2 tygodnie spirytusem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie powstały płyn odlać, a zawartość słoika zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie, co pewien czas zamieszać. Po dwóch syrop odlać (jeśli cukier się nie rozpuścił, dolać nieco przegotowanej wody i mieszać aż do jego rozpuszczenia). Syrop połączyć z wcześniej odlanym spirytusem, rozlać do butelek, odstawić do "leżakowania". 

Nalewka wytworzy sporo "zawiesiny" - warto więc przed wlaniem do butelek, przefiltrować np. przez gazę.
Nalewka świetnie nadaje się do nasączania ciast

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...